Barnstugan Hälsingegatan AB

Onay Daycare Center

Barnstugan Hälsingegatan AB har tagit en förskola på Filippinerna under sina vingar.
Vår vänförskola ligger på en ö som heter Laoang, Northern Samar. Eftersom förskolan ligger i ett väldigt fattigt område så har man varken material eller leksaker. Läraren kämpar med små resurser för att nå de mål som finns uppsatta.
Eftersom Barnstugans VD med fru har hus i området gjorde vi ett studiebesök. Det första som slog oss var att man jobbade med ett återvinningsprojekt, precis som våra egna förskolor i Stockholm. Vi har en del saker gemensamt och vi hoppas nu att detta kan leda till att vi fördjupar ett samarbete mellan våra förskolor och vår Filippinska vänförskola.
Förskolan hade inget golv, något som man önskade hett. Barnstugan införskaffade ett vinylgolv till förskolan, kostnad ca 300 kr.
Vid nästa besök hade vi köpt leksaker och material till barn och fröknar. Kostnad ca 1800 kr. Hyllorna fylldes och barnen började leka med hopprep och kaplastavar bl.a.
Efter att Barnstugan investerade dessa små belopp har vardagen för förskolan helt förbytts. Man har nu blivit en mönsterförskola för hela området och får ta emot studiebesök från andra förskolor i hela regionen. Ansökningarna till förskolan har skjutit i höjden. Man har också börjat jobba med mammorna som suttit utanför och väntat på sina barn. Mammorna får nu lära sig hantverk i stadsdelens regi som senare kan leda till jobb.
Förskolan används nu också som evakueringsplats vid tyfoner som drar över ön med jämna mellanrum.
Vi kommer att fortsätta sponsra med material. Man får väldigt mycket för lite pengar. Det känns som att vi gör stor skillnad med en liten insats.

Onay Daycare Center

4-5 åringar

4-5 åringar

3 åringar

3 åringar

Material och leksaker

Fröken provar

Idag

Moving-up-ceremony

Återvinning Återvinning